Svenska Spel skeptiske til kampfiksing i landet

Lars Hansson

I et nytt forslag fremmet av Spelinspektionen foreslås det å forby spill på manipulerbare spillobjekter i Sverige. Målet er å bekjempe kampfiksing i landets idrett. Svenska Spel mener forslaget ikke går langt nok i å beskytte idretten.

Spelinspektionen er spillregulatoren i Sverige, og som øverste myndighet har de sendt et forslag ut på høring blant aktørene i bransjen. Et av elementene i forslaget er å forby spill på regelbrudd underveis i arrangementer, noe som er enkelt å manipulere for utøverne og vanskelig å bevise at er kampfiksing. Hvordan kan man påstå at en fotballspiller som fikk gult kort for en tøff takling gjorde det med vilje?

Spelinspektionen mener dette tiltaket vil hjelpe med forebygging av kampfiksing, fordi det reduserer mulighetene til utøverne å bidra til kampfiksing.

I et høringsmøte med andre aktører i Sverige, grep administrerende direktør i Svenska Spel, Patrik Hofbauer, ordet, og sa at tiltakene ikke gikk langt nok for å beskytte idretten i landet, forebygge kampfiksing eller beskytte forbrukerne: – “Det vil kreves mye strengere tiltak dersom kampen mot kampfiksing skal vinnes. Å forby spillobjekter som kan manipuleres er et godt tiltak, men vil ikke ha særlig effekt. Derfor foreslår Svenska Spel en strammere regulering, og håper at Spelinspektionen vil se vår side av saken.”

Ifølge Hofbauer hjelper det lite å forby spill på gule kort dersom det fortsatt tillates spill på andre spillobjekter som enkelt kan manipuleres, som for eksempel innkast eller hjørnespark: – “Det er minst like lett å manipulere spill på innkast og hjørnekast, så det er vanskelig å se den logiske grensen mellom å forby det ene, men ikke det andre. Svenska Spel mener at alle spill som kan manipuleres på enkelt vis bør forbys i Sverige.”

Videre pekte Hofbauer på at regelverket og reguleringen også bør gjelde for idrettsarrangementer som pågår i andre land enn Sverige. Svenske spillere bør ikke kunne spille på manipulerbare spillobjekter for arrangementer som pågår utenlands. For å sikre dette, foreslår Hofbauer at gamblingoperatører som skal ha lisens i Sverige er nødt til å fjerne disse spillobjektene fra spilltilbudet sitt i Sverige. På denne måten vil ikke reguleringen gjelde kun for svenske arrangementer. Et annet forslag fra Svenska Spel er å innføre begrensninger for hvor lavt nivå det tillates å tilby spillobjekter på. Både i Sverige og i Norge er det svært populært å spille på lokalfotball, altså 5. – 6. divisjon for herrer – her er det lett å påvirke spillerne til kampfiksing ettersom de ikke er profesjonelle. Dette mener Svenska Spel bør forbys, slik at betting kun foregår på profesjonelle nivåer.

De tar også saken i egne hender. Etter flere bekymringsmeldinger fra informanter har Svenska Spel besluttet å avvise oddsspill tilknyttet fotballaget Syrianska FC. De er bekymret for klubbens økonomiske situasjon og at det er fare for at den blir innblandet i kampfiksing.