Paddy Power investerer i australske Sportsbet

Lars Hansson

Sportsbet, som ble grunnlagt i 1993, er en av de største australske bookmakerne på nettet. I 2012 var selskapet faktisk den største private bookmakeren i landet. Siden februar 2016 har Sportsbet vært eid av Paddy Power Betfair, etter at Paddy Power kjøpte selskapet i 2010.

Den første uken i mai 2018 annonserte Paddy Power Betfair at de spytter inn ytterligere 110 millioner kroner inn i Sportsbet. Konkurrentene er opptatt med å slå sammen og konsolidere selskapene sine, og Paddy Power Betfair ønsker å utnytte situasjonen.

Ifølge administrerende direktør i Paddy Power Betfair, Peter Jackson, vil selskapet øke takten på oppkjøp i Australia. Selskapet planlegger også bruke kunnskapen de har tilegnet seg i landet i Europa.

I Australia ser Paddy Power Betfair en mulighet til å konkurrere på en mer aggressiv  måte. Den Irland-baserte bookmakeren ønsker å satse hardt på det australske markedet, la Peter Jackson til. Ifølge den administrerende direktøren drives selskapet godt, og de har mye de kan dra fordel av mens konkurrentene er opptatt med sine oppkjøp og konsolideringer.

Det australske gamblingmarkedet er i en konsolideringsfase

Ifølge mange av de som kjenner bransjen er Australia nå inne i en konsolideringsfase som startet i 2017. Fasen startet med landets største gamblingselskaper, nemlig TABCORP og Tatts. Sammenslåingen av disse to gamblingoperatørene ble ferdigstilt i desember 2018, i en handel verdt over 11 milliarder amerikanske dollar. I nyere tid har Crownbet gått av med seieren i kampen om hvem som får kjøpe den australske delen av William Hill. Prosessen pågår fortsatt nå i midten av mai 2018. Det er på grunn av disse konsolideringen og oppkjøpene at Jackson ser muligheten til å øke selskapets tilstedeværelse i Australia.

Paddy Power Betfair ønsker å vokse i omsetning og tilstedeværelse over hele verden. Ifølge den framoverlente finansdirektøren Alex Gersh vurderer selskapet sterkt Brasil som et interessant marked. Det anses også som et marked hvor selskapet virkelig kan vokse stort. Selskapet søker også å intensivere utrullingen av nye produkter for å tette gapet mellom seg selv og konkurrentene.

Paddy Power Betfairs økonomi

Ifølge selskapets økonomiske resultater for 2017, steg nettoomsetningen med 13 % til £1,74 milliarder, noe som tilsvarer rundt 19 milliarder norske kroner. Inntekter før renter, skatt, avskrivninger og nedskrivninger steg med 18 % til £473 millioner, tilsvarende 5,1 milliarder norske kroner. Selskapet tilskrev det gode resultatet til gode resultater på sportsevents gjennom året. Under kvartalspresentasjonen for Q1 2018 tidligere i år, avslørte Jackson at omsetningen i Australia hadde falt med 2 % sammenlignet med i 2017. Tallet steg imidlertid så snart valutasvingninger ble tatt med i betraktning. Han framhevet de sterke resultatene til gruppens Sportsbet-enhet i Australia, som rapporterte om inntekter før renter, skatt, avskrivninger og nedskrivninger på £139 millioner i 2017. Dette var en økning på 42 % sammenlignet med fjoråret. Han innrømte også at jo mer han lærer om Sportsbet, jo mer imponert blir han.

Nye reguleringer i Australia

Det forventes at en ny lov vil tre i kraft fra januar 2019 i den vestlige delen av Australia. Loven krever 15 % skatt på omsetning, og det antas at andre deler av Australia vil følge etter. Ifølge Jackson er det de minste aktørene som kommer til å kaste inn håndkleet først. Grunnen er at de ikke kommer til å klare den sterke konkurransen og den nye skatteloven som kommer. Selv om mange forventer at Paddy Power Betfair vil hoppe opp og gripe sjansen, sier Jackson at selskapet vil utvise stor disiplin.