Oversikt over de 10 største selskapene i Norge

Lars Hansson

Norge, ett av verdens rikeste land, er kjent for sine naturressurser, fantastiske natur, troll, fisk og vikinger. I dag er Norges BNP på over 70 000 USD per år, noe som gjør det til det rikeste landet i Europa. I dag skal vi se på de 10 største norske selskapene, for å se hvilke enheter som bidrar mest til nasjonens ve og vel.

#10 – DnB Livsforsikring

Norges største helseforsikringsselskap omsetter for nesten 30 milliarder norske kroner i året. Selskapet har navnet Vital, og er en del av DnB NOR-gruppen.

#9 – Atea

Dette selskapet er spesialister på drift av IT-infrastruktur, og opererer i de nordiske landene og Baltikum. Selskapet har hovedkontor i Oslo, men har kontorer i over 70 byer og totalt 6 700 ansatte. Selskapet omsetter for rundt 32 milliarder i året.

#8 Norsk Tipping

En av de to offentlige selskapene som har lov til å tilby gamblingtjenester på norsk grunn omsetter for rundt 32 milliarder norske kroner hvert år. Norsk Tipping tilbyr tjenester både i butikker og på nettet, med alt fra lottospill til mobile spilleautomater.

#7 Aker

Dette er kanskje ett av de mest interessante norske selskapene. Det ble grunnlagt i 2004, men omsetter allerede for over 43,5 milliarder norske kroner, og har tjueseks tusen ansatte. Hovedaktivitetene er fiske og ingeniørtjenester mot offshorebransjen.

#6 Sapa

En stor norsk produsent av aluminium vil snart være borte fra denne listen etter å ha blitt kjøpt opp av Norsk Hydro (det 4. største norske selskapet). Oppkjøpsavtalen venter fortsatt på godkjenning fra ulike myndigheter og forventes sluttført mot slutten av 2018.

#5 Rema 1000

Et sted hvor du finner tusenvis av ting – Rema 1 000. En butikkjede med en rekke butikker over alt i den nordiske regionen, med hovedkvarter i Oslo. Omsetningen er på 54 milliarder norske kroner, og selskapet har totalt 20 200 ansatte i sine 600 butikker i Norge, og rundt 10 000 i sine 270 butikker i Danmark.

#4 Norsk Hydro

Som nevnt fortsetter Norsk Hydro å vokse ved å kjøpe opp flere selskaper. Over 40  % av selskapet er eid av staten, og de har for øyeblikket rundt 13 000 ansatte. Omsetningen er estimert til 84 milliarder norske kroner.

#3 Yara International

Dette selskapet pleide å være en del av Norsk Hydro fra 1905 og fram til 2004. Det er et kjemisk selskap berømt for å være verdens første produsent av nitrogengjødsel. Selskapet har samme mengde ansatte som Norsk Hydro, men omsetter for nesten 100 milliarder norske kroner.

#2 Telenor

Dette er et teleselskap hvor den største eieren er de norske myndighetene. Selv om selskapet startet som en operatør av lokale telegrafer og telefoner, har selskapet nå ekspandert til 13 land. Hovedområdet er Norden, Øst-Europa og Sørøst-Asia. Selskapet omsetter for 132 milliarder norske kroner i året.

#1 Statoil

Norges største selskap er virkelig en gigant i forhold til alle andre selskap på listen, med sin omsetning på 395 milliarder norske kroner. Selskapet utnytter naturressursene i landet, og driver også en kjede med bensinstasjoner. Det opererer i 36 land, og har blitt ranket som verdens 26. mest profitable selskap av Forbes.