Mini, Davy Wathne og Carew bryter spillavtaler

Ole Pedersen

Lotteritilsynet er meget fornøyd med en etterlengtet lovendring som trer i kraft 1. januar 2023. Den gir tilsynet anledning til å bøtelegge privatpersoner som driver markedsføring for utenlandske spillselskaper.

Lovendringen har ført til at en rekke spillselskaper nå kansellerer sine sponsoravtaler med norske kjendiser. Flere spillselskaper bekrefter at de må avslutte samarbeidet med sine ambassadører som følge av denne loven. En rekke profiler, inkludert Davy Wathne, Mini Jakobsen og Petter Katastrofe, har fått beskjed om at samarbeidet deres opphører. Det samme gjelder for tidligere toppdommer Svein-Erik Edvartsen, agent Kevin Ingebrigtsen, pokerspillerne Jon Kyte og Ørjan Skommo, samt sykkelekspert Jarle Fredagsvik.

Mini Jacobsen er en av de som er mest opprørt:

– Dette er veldig trist. Myndighetene i Norge styrer for mye; jeg mener vi bør ha en større grad av frihet. Det at jeg, med en avtale med et selskap på Malta, ikke kan si ordet «Nordicbet» er for strengt.

Jakobsen, best kjent som Mini, har vært ambassadør for Betsson-eide Nordicbet den siste tiden. Foruten de nevnte profilene, har også Coolbet sagt at samarbeidet med Davy Wathne og Petter Katastrofe opphører fra årsskifte. ComeOn har tidligere i år understreket at de fortsetter samarbeidet med John Carew, selv om han er dømt til fengsel for skattesvik. Nå opplyser talsperson Stian Røsvik Bjørstad at «ingenting er avgjort» hva gjelder Carew etter den nye pengespilloven. Unibet har på sin side Magnus Carlsen som sin store profil, men han er definert som en global ambassadør, og fokuset rettes derfor internasjonalt. Unibet understreker at de har avviklet avtaler med andre ambassadører og fjernet norsk språk på sine nettsider, og mener dermed at de ikke rammes av loven.

Mikael Mellqvist i Coolbet sier at han synes det er trist at samarbeidet med Davy Wathne og Petter Katastrofe opphører. Han sier at de er fine folk som trives i miljøet, og at de er glade i poker og liker å delta på ulike eventer. Mini Jakobsen sier at hovedinntekten hans kommer fra Koment, og at samarbeidet med Nordicbet mer har vært «artige penger» for ham, slik at han kunne dra på en ekstra golftur i året.

Atle Hamar hos Norsk Tipping er derimot storfornøyd med lovendringen, og mener at de brutte avtalene viser at den fungerer akkurat som planlagt.