Medietilsynet stopper all gamblingreklame i Norge

Birgitta Svensson

I november i fjor tok Norge kontakt med Europakommisjonen og bad om tillatelse til å benytte DNS-blokkering i kampen mot gamblingoperatører som drev ulovlig i Norge.

Den henvendelsen markerte en tydelig start på nok et krafttak fra norske myndigheter mot utenlandske spillselskaper. I Norge har vi et statlig monopol på pengespill; ingen andre enn Norsk Tipping og Norsk Rikstoto har lov til å tilby pengespill, og ingen andre har lov å reklamere for det heller.

Et smutthull i regelverket har gjort det mulig for utenlandske spillselskap å reklamere på utenlandske TV-kanaler som distribueres i Norge. Nå har Medietilsynet kontaktet fem distributører: Telenor, Telia, Riks TV, Altibox og Allente, og informert dem om at de må stoppe å kjøre gamblingannonser. Det er særlig Discovery-kanalene VOX, FEM, MAX, og Eurosport, dette gjelder. Disse kanalene har kjørt reklame for aktører som NordicBet, Betsafe, Betsson og Unibet. Medietilsynet har rådet distributørene til å stoppe all reklame innen 15. august. Dersom noen velger å ikke følge den nye regelen, vil det med økonomiske reaksjoner av betydelig størrelse. Instruksen fra Medietilsynet er helt klinkende klar: ingen skal tjene penger på å ignorere reglene. Boten fra Medietilsynet vil nok dermed overstige eventuelle inntekter fra Discover-kanalene.

Felles innsats mot utenlandske operatører

I Norge er det Lotteritilsynet som har ansvaret for gamblinglovene i Norge. Den innebærer blant at alle operatører som skal tilby pengespill i Norge er nødt til å ha lisens – noe kun Norsk Tipping og Norsk Rikstoto har. Målet er å beskytte nordmenn mot spilleavhengighet.

De siste årene har Lotteritilsynet fått norske banker til å blokkere betalinger og overføringer til utenlandske spillselskaper. I tillegg har Medietilsynet begynt å blokkere reklame for gambling på TV, samt at både Facebook og Google nå overvåker annonser på internett og sosiale medier. Dermed er det vanskeligere for utenlandske selskap å nå ut til norske spillere. Lotteritilsynet er også på utenlandske selskap og truer med bøter dersom de ikke følger de norske reglene – Trannel, et datterselskap av Kindred, ble varslet om en dagbot på over en million kroer dersom de ikke stoppet sin norske reklamekampanje.