Magnus Carlsen og Unibet inngår globalt samarbeid!

Birgitta Svensson

Sjakkspilleren Magnus Carlsen, verdensmester og sportens soleklare stjerne, har inngått et globalt samarbeid med spillselskapet Unibet.

Unibet har sikret seg en sponsoravtale med Magnus Carlsen som gjør nordmannen til selskapets globale ambassadør ut 2021. Det innebærer at Carlsen skal promotere Unibet på verdensbasis (men ikke i Norge!), og jobbe for å fremme interessen for sjakk blant folk flest.

Sjakk har lenge vært et satsningsområde for Unibet, som var det første internasjonale spillselskapet som turte å ta sjansen på liveodds på sjakk. Det var de første ute med i 2014, og nå tilbys det av stort sett alle seriøse aktører. Det er nemlig noe spilleglade sjakkfans er meget interesserte i! Unibet har også vært med som sponsor på Norway Chess Supertournament, og har på mange måter bidratt til å bygge opp sjakk som en publikumssport i 2020. Det var det ikke mange som hadde trodd for 10 år siden!

Samarbeidet mellom Unibet og Magnus Carlsen er særdeles kontroversielt, og har pågått i flere akter.

Det hele startet i fjor sommer da Unibet tilbød seg å sponse Norsk Sjakkforbund med 50 millioner kroner, 10 millioner i året over en femårsperiode. Motytelsen var at sjakkforbundet aktivt skulle jobbe for å stoppe det norske spillmonopolet. Unibets plan var slettes ikke dum – Norsk Sjakkforbund er ekskludert fra Norsk Idrettsforbund og får ikke noen penger fra tippemidlene som Norsk Tipping fordeler ut til norske idrettslag. Dermed virket det som en vinn-vinn-situasjon for begge parter, men en majoritet av medlemmene i sjakkforbundet var ikke innstilt på å jobbe mot Norsk Tipping.

Det fikk Carlsen til å starte sin egen sjakklubb, Offerspill, som han markedsførte kraftig og lovet gratis medlemskap dersom medlemmene stemte for Unibet-avtalen på sjakkforbundets årsmøte. Dette var svært kontroversielt, og det endte til slutt med at Carlsen ikke gjennomførte planen sin. Det førte til at tilbudet fra Unibet ble avslått, og deretter at Carlsen meldte seg ut av sjakkforbundet. I teorien kan han ikke lenger representere Norge i internasjonal sjakk.

Unibet tok avslaget med stor ro, og tilbød i stedet Offerspill en egen avtale verdt fire millioner kroner. De bidrar fortsatt til å bygge opp sjakken, og har nå også signert Magnus Carlsen som sin globale ambassadør. Begge parter har uttalt seg om avtalen. Carlsen sier: – «Jeg deler mange verdier med Unibet, og vi deler samme lidenskap for sport og statistikk. Ingen av oss tror at flaks er tilfeldigheter. For å lykkes og ta de riktige avgjørelsene, kreves en fin miks av god kunnskap, gode ferdigheter og god intuisjon.»

CCO hos Kindred Group, som eier Unibet, Rhodri Darch, uttalte følgende: – «Når det arrangeres viktige kamper i sjakk, og under de største internasjonale sjakkturneringene, ser vi at interessen for sjakk er like stor som den er for fotball. Volumet ligger på samme nivå som for Premier League og internasjonale fotballarrangementer, så det er tydelig at spillerne våre vil spille på sjakk!»