I 2010 innførte lotteritilsynet i Norge en betalingsregulering som nektet nordmenn å sette inn penger hos utenlandske gamblingsider. Lotteritilsynet er underlagt Kulturdepartmentet. Målet med reguleringen var å nekte alle betalingstilbydere å utføre alle transaksjoner til og fra gamblingoperatører som ikke innehar en gyldig lisens utstedt av lotteritilsynet – noe som er absolutt alle siden Norge ikke har en lisensordning. En undersøkelse av samme myndighet viste senere at loven ikke hadde noen særlig effekt. Likevel kom det en plutselig endring i mars 2017 hvor norske banker ble instruert om å blokkere alle transaksjoner til 7 kontonummer.
Protesten fra EGBA
I januar 2018 bad European Gaming and Betting Association (EGBA) det norske Datatilsynet om å undersøke trekket fra lotteritilsynet. I følge EGBA bryter det med personvernet til nordmenn. Videre hevdet EGBA at tiltaket fra lotteritilsynet ikke bare gikk imot norske lover for databeskyttelse, men også imot EU-konvensjonen for menneskerettigheter. EGBA er en Brussel-basert non-profitt-organisasjon som jobber som en paraplyorganisasjon for bettingselskaper som Betclic, GVC Holdings, Expekt, ZEAL Network og Bet365, blant mange andre. Selskapet fremmer rettighetene til over 20 millioner voksne europeere som ønsker å spille på nett. Det kjemper for innbyggernes rett til å nyte et trygt, regulert, informert og sikkert spillmiljø.
Lotteritilsynet beskyldes for å innhente kontonummerinformasjonen på en måte som bryter personvernreglene for landets innbyggere. De som påvirkes er ikke nødvendigvis de som spiller hos gamblingtilbydere, men alle som har en konto hos en bank. Det påstås at det eneste stedet Lotteritilsynet kan ha fått tak i kontonummerinformasjonen, er fra databasen til valutaregisteret, og der har Lotteritilsynet ingen tilgang eller rett til å hente ut informasjon fra. For at Lotteritilsynet skal ha fått tilgang til informasjonen, må de har scannet og også fått innloggingsinformasjonen til betalingsdetaljene til de innblandede nordmennene. Hvis man antar at de fisket etter kontoer de kunne stenge, må Lotteritilsynet ha åpnet kontoer til både personer som har vært involvert i gambling på nett, og også de som ikke har vært involvert. En slik handling bryter med norske innbyggeres personvernrettigheter, basert på EUs menneskerettigheter.
Brøt Lotteritilsynet loven?
Norsk Tipping og Rikstoto er de to eneste organene som ifølge norsk lov har tillatelse til å tilby gamblingtjenester i landet. I landets regulatoriske rammeverk er det ikke nevnt noe om reguleringer målrettet mot transaksjoner mellom nordmenn og legitime internasjonale gamblingselskaper.
Kampen om å omskrive norske gamblinglover har pågått lenge, særlig fra internasjonale gamblingorganisasjoner sin side. På slutten av 2016 bestemte Norge seg for å beholde monopolsystemet. Dette systemet skal beskytte spillerne mot svindlere og skruppelløse bettingselskaper.
Hva er veien framover?
Generalsekretæren i EGBA, Marten Haijer, uttalte at beskyttelse av data og retten på personvern er en stor bekymring for alle europeiske innbyggere, inkludert nordmenn. Alle regler for databeskyttelse og tiltak mot trusler må følges av gamblingselskaper. Samtidig krever loven at offentlige myndigheter som Lotteritilsynet er nødt til å følge de samme lovene. Han oppfordrer Datatilsynet om å undersøke saken og utføre nødvendige tiltak. Den nåværende norske gamblingloven passer ikke til dagens teknologisk avanserte virkelighet. I stedet for at myndighetene kun fokuserer på monopolmodellen og vedtar undertrykkende og ineffektive reguleringer, burde de i stedet gi norske innbyggere et trygt og konkurransedyktig spillmiljø på nettet. Dette vil la forbrukerne spille i et regulert, trygt spillmiljø basert på norske lover.