Hvilke bransjer påvirkes mest av den svake kronen?

Birgitta Svensson

Den norske kronen har sunket i verdi helt siden 2014. Selv om tendensen er fordelaktig for lokale eksportselskaper og oljebransjen, gjør den det samtidig vanskeligere for en rekke norske selskaper. I dag skal vi se på hvilke sektorer som er mest påvirket av den synkende kronekursen, og vurdere om det er smart å kjøpe litt norske kroner til valutaporteføljen din.

Informasjonsteknologi

IT er en av de raskest voksende bransjene i verden, og er i stor grad avhengig av outsourcing. Selv om det fortsatt er betydelig billigere å ansette folk andre steder og betale med en svakere krone enn å betale norske IT-proffer norsk lønn, påvirkes informasjonsteknologiselskaper som driver id et lokale markedet av den svake kronen. Dessuten prises de fleste IT-verktøy og apper (som servere, trackere, programvare, og så videre) i en annen valuta enn norske kroner.

iGaming

Selv om Norsk Tipping og Norsk Rikstoto er de to eneste selskapene som lovlig kan tilby gamblingtjenester i Norge, finnes det en rekke selskaper som opererer i gråsonen og aksepterer norske gamblere. Operatørene som fokuserer på det norske markedet får all sin omsetning i NOK, men mesteparten av kostnadene deres (programvarelisenser, markedsføring) er vanligvis betalt i de store valutaene som amerikansk dollar eller euro.

Bilforretninger

Selv om Norge har stor suksess med ulike naturressurser som gass og olje, mangler vi produksjonsfasilitetene til å bygge maskinene som drives av olje. Det finnes ingen bilprodusenter i Norge, og biler er faktisk den største importbransjen i Norge. Selv om prisen på en splitter ny VW Golf er passelig dyr i Tyskland, gjør den nye prisen i NOK (på grunn av den lave vekslingskursen) at bilen havner i premiumsegmentet.

Er dette et godt tidspunkt å investere i norske kroner på?

Det er tydelig at myndighetenes plan er å holde den norske kronen lav for å stimulere eksport av olje, gass, metaller og fisk, og hjelpe selskapene bli mer konkurransedyktige globalt. En slik plan har negativ innvirkning på ulike bransjer, men med tanke på landets generelt gode tilstand aksepterer nordmenn økte priser på noen varer og tjenester. Det virker ikke som om myndighetenes plan vil endre seg i nærmeste framtid, og neppe så lenge naturressursene er landets viktigste eksportvare. Dermed er vår anbefaling å unngå å investere sparepengene dine i norske kroner.